top of page
L'AFER DELS OFICIALS
                                Una aventura a la Guerra de Successió 

Febrer del 1714. El destí posa a les mans del Capità d'un regiment de Miquelets una carta que conté una informació de vital importància que haurà de fer arribar a un oficial superior. L'acompanyarà en el viatge el Sergent instructor del seu regiment, en Guillem Agulló. Els dos oficials emprendran un camí que els portarà fins a la Barcelona assetjada.

Que vull explicar?

 

Una aventura amb aires de thriller. El fil conductor és el “viatge de l'heroi” amb el protagonista: el Sergent Agulló. El personatge emprèn el viatge tard en dos sentits. Per una banda, el Sergent Agulló és una persona de mitjana edat, que s'ha passat la guerra instruint tropes, ell considera que aquesta tasca l'ha allunyat del combat i fa que no se senti gaire bé amb si mateix. En el moment en que el protagonista emprèn el viatge, són últims moments d'una guerra que ja fa nou anys que es desenvolupa i està a punt de concloure dramàticament pels catalans.

Amb Barcelona veiem una societat devastada per la guerra, amb una crisi de valors producte de la violència que els rodeja, reflectida per la majoria dels personatges que apareixen, cansats i cínics. Només els dos protagonistes en semblen immunes, potser per la seva falta de contacte amb la guerra real (recordem que instrueixen tropes) i/o per una auto injecció de lleialtat i de deure d'aquell que veu que la derrota el pot afectar directament en el seu estil de vida: la mateixa empenta d'aquells que van fer que Barcelona resistís durant any i mig.

Com ho vull explicar?

 

El projecte pretén combinar el gènere d'aventures i el thriller més clàssics. La idea del viatge iniciàtic del protagonista amb el seu mestre, així com la lluita d'esgrima del final, són la vessant més aventurera del producte. En el camp del thriller tenim dos dels elements que utilitzaria Hitchcock. En primer lloc, el “mcguffin”: no coneixerem la missió fins el desenllaç, de fet no la coneixerà ni el mateix protagonista i la seva transcendència final serà relativa. En segon lloc, la idea del “fals culpable”. El protagonista serà confós per el traïdor, de manera que serà perseguit per l'autoritat.

Amb la figura del Perseguidor en canvi, pretenc donar una nota gairebé sobrenatural, una metàfora del que li espera a Catalunya en els anys posteriors al 1714: una sombra amenaçant, que sorgeix del mateixos catalans i que serà l'instrument per apagar una identitat col·lectiva.

Més enllà de “L'afer dels oficials”

 

El producte pretén ser el capítol pilot d'una sèrie que explicaria un seguit d'episodis bèl·lics catalans o protagonitzats pels catalans en diferents moments de la història, sense ser cronològics, sense ser d'un sol gènere (la barreja de gèneres en aquest primer és un reflex del què serà una constant) i sense tenir un segell estilístic concret, per exemple, el segon capítol que tinc projectat, versarà sobre la batalla de l'Ebre i serà íntegrament un subjectiu del seu protagonista.

La intenció de la sèrie és explicar la nostra història de conflictes bèl·lics (malauradament molt extensa i desconeguda). Els rodatges s'intentaran fer amb la col·laboració d'entitats de recreació històrica i de divulgació, per intentar fer que el marc històric sigui el més acurat possible, a la vegada que resulti més econòmic pels productors.

bottom of page