Marcel Buisan / cinema i audiovisual
EL PORT DE LA SABINA
L'honor d'un pagès
A principis del segle XX tres homes es troben en un cafè del Port de la Sabina, esperant que una tempesta marítima amaini per agafar el ferri cap a Eivissa. Els tres parlen dels fets que han tingut lloc fa poc a l'illa: un jove pagès ha estat trobat mort al camp, amb una arma del segle XVIII.
Que vull explicar?
Uns fets reals que van tenir lloc a Formentera, d'on provenen els meus avantpassats. Aquesta tràgica història d'aquest jove pagès assassinat és l'excusa per evocar una època de la qual Formentera n'està molt lluny actualment, ja que ha quedat sepultada per l'allau turístic i per la globalització. Les Pitiüses de fa 100 anys, exceptuant la seva capital, Vila, eren societats rurals/ pescadores aïllades, amb uns conceptes i tradicions difícils d'entendre avui en dia
Crec que és necessari indagar en els nostres avantpassats, ja que el món sembla cada dia més un motlle inespecífic, on la cultura dels mass media ha desterrat el passat, i quan en fa ús, el falseja o l'endolceix, per als seus fins mercantils. En aquest curt proposo una experiència naturalista i sense edulcorar d'una societat passada de la mediterrània.
Com ho vull explicar?
Proposo un producte radical, que expliqui les coses tal com eren, de manera naturalista, però amb mitjançant una narració moderna, amb aires de thriller. Els referents: "El halcón inglés" (Steven Soderbergh, 1999) per fer una narració en base de flashbacks, molt el·líptica i encadenada.
I, la principal: "Rashomon" (Akira Kurosawa, 1950). El mateix títol del curt, és un homenatge al film de Kurosawa: "Rashomon" era la porta de ciutat abandonada a on s'explicava la història del film; "El port de la Sabina" és, al meu curt, a on s'introduirà la història de l'assassinat.
El rodatge es faria en els millors paratges d'Eivissa i Formentera, amb equip artístic local.